
בית הספר הווירטואלי הראשון לתלמידי החינוך החרדי היסודי
כישורים הוא בית הספר הווירטואלי הראשון לילדים בכיתות ג'-ז' בחינוך היסודי החרדי, הכולל תכנית לימודים מורחבת ועשירה בליווי פיקוח פדגוגי שוטף.
תקופת הקורונה הביאה עמה אתגרים איתם נאלצו להתמודד מוסדות החינוך בישראל. אתגרים אלו יצרו הזדמנות לפורמט לימודים חדשני זה, במקביל לעלייה המשמעותית בשימוש ובחשיפה לאינטרנט המאפשרים למידה מרחוק.
המטרה המרכזית של המיזם היא להקנות לתלמידים ולתלמידות לימודי יסוד, כלים ומיומנויות, החסרים במערכת החרדית הפורמלית. לימודים אלו יסייעו להם להשתלב בעתיד בלימודים גבוהים ובשוק התעסוקה.
הלימודים בכישורים מתקיימים בפלטפורמה מותאמת המבוססת על למידה מרחוק, ונערכים בנפרד לבנים ולבנות בשעות אחר הצהריים, תוך מתן תשומת לב מיוחדת לבנים, עבורם הפערים הם המשמעותיים ביותר.
כישורים הוקם בשיתוף פעולה של פעילים חברתיים חרדיים, קבוצות הורים ובסיוע וליווי של מפקחים במחוז החרדי במשרד החינוך, אשר חברו לאגודה לקידום החינוך, שהינה בעלת ניסיון עשיר בעבודה בקהילה החרדית ובייזום והקמת מודלים ותוכניות חינוכיות חדשניות.
כיום פועלת "כישורים" בתוכנית פיילוט בירושלים, אולם הכוונה היא להתרחב ולהגיע תוך זמן קצר למאות תלמידים ותלמידות מכל רחבי הארץ.

הרקע להקמת "כישורים":
אחד המאפיינים המרכזיים של הלמידה במוסדות חינוך חרדיים כיום, במיוחד במוסדות לבנים, הוא העדר הקניית ידע ומיומנויות במקצועות הליבה.
הדבר משפיע ישירות על יכולתם של בוגרי ובוגרות החינוך החרדי להשתלב בשוק התעסוקה ובלימודים גבוהים. מציאות זו מצריכה ממוסדות המדינה להשלים פער זה בגילים מתקדמים.
ההשקעה נעשית בעיקר אצל גברים, שם פערי הידע הם רחבים עד כדי בלתי ניתנים לסגירה לעתים.
דו"ח מבקר המדינה קבע בעבר כי קיימת נשירה של כ- 75% מהגברים הפונים ללימודים אקדמיים. הסיבה העיקרית נעוצה בפערי ידע והרגלי למידה שקשה מאד לסגור בגיל שבו הם מחליטים לעזוב את הכולל ולצאת לשוק העבודה.

התפיסה הייחודית שלנו:
התפיסה הייחודית של "כישורים" היא להנגיש לתלמידים מכלול של נושאים ומיומנויות הדרושים להם על מנת להשתלב בעתיד בהשכלה ובתעסוקה, והיא מתבססת על שלוש הנחות יסוד:
- הידע הפדגוגי והטכנולוגי שהתגבש במשבר הקורונה מאפשר הוראה מרחוק בצורה אפקטיבית של מקצועות היסוד.
- קיים צורך לגשר על הפער בין הלימודים במוסד חרדי לבין הכלים והיכולות להם נדרשים צעירים חרדיים בהמשך הדרך להשתלבות באקדמיה ובתעסוקה.
- קיימת אוכלוסייה רחבה של משפחות חרדיות שילדיה לומדים במוסדות חינוך שמרניים בהם לא מלמדים לימודי יסוד ברמה סבירה, אך ההורים והילדים היו שמחים מאוד לקדם את הלמידה בתחומים אלה.
תכנית הלימודים:
תכנית הלימודים תאפשר לתלמידים חיזוק של לימודי החול והעמקתם לצד רכישת ידע בתחומים חדשים ופיתוח מיומנויות וכישורי למידה מרכזיים.
בנוסף, ייהנו תלמידים אלה מספר פעמים בשנה ממפגש פיזי לצורך פעילות חברתית והעמקת הלמידה.
- לימודי אנגלית: הקניה של יסודות קריאה, כתיבה ודיבור.
- לימודי מתמטיקה: חיזוק מיומנויות מתמטיות (שיסודותיהם נלמדים בתלמודי התורה) והקניית חשיבה מתמטית מתקדמת.
- לימודי מדעים: חשיפה לתחומי המדעים השונים, כולל לימודי רובוטיקה.
- פעילויות העשרה חברתיות: קיום מפגשים מרחוק ומקרוב לחיזוק המיומנויות והכישורים החברתיים שיאפשרו לתלמידים להעמיק את הקשר וההיכרות.
- הערכה פנימית: יצירת כלי הערכה מותאמים לבחינת התקדמות ההישגים האקדמיים של התלמידים ושביעות הרצון שלהם מהתוכנית.
ליצירת קשר:
ענבל זיו, מנהלת התוכנית.
מספר טלפון: 050-3736101
כתובת מייל: matara.inbal@gmail.com
למידע נוסף היכנסו לאתר: https://www.skill.org.il/